Tre lækre Rosacea venlige opskrifter

Folk der lider af hudsygdommen rosacea, skal som hovedregel holde sig fra kost med histaminer.

Histamin udløser et immunrespons og øger permeabiliteten af ​​små blodkar. På grund af disse virkninger menes det at gøre rosacea symptomer værre. Enhver fermenteret eller ældet mad er naturligt høj i histamin. Fødevarer, der indeholder histamin, omfatter ost, surkål, vin, sojasovs, tofu, aubergine og fisk på dåse. Nogle fødevarer, selvom de ikke indeholder histamin, kan få kroppen til at frigive histamin fra mastceller. Det er fødevarer, mange mennesker er allergiske over for, såsom bananer, tomater, nødder, skaldyr og chokolade. Fødevarer med højt indhold af niacin. Fødevarer med højt niacin er også tilbøjelige til rødme.

Nedenfor har vi samlet tre lækre opskrifter med lavt-histamin, målrettet især dig der lider af rosacea.

 

 

Morgenmads opskrift -lækker müsli med lav-histamin

 

Tidsforbrug: ca. 30 min.

 

Det skal du bruge:

100 g. nødder (f.eks. macadamianødder el. pistacienødder)

50 g. græskar kerner

120 g. mandler

30 g. hele kerner

1 stang vanilje

250 g. havregryn (Gerne gluten-fri)

20 g. hakket chokolade.

130 ml. ahorn sirup

1/2 tsk. Kanel

4 spsk. kokosnød olie

30 g. kokosflager

120 g. tørrede frugter (tranebær, rosiner, dadler, abrikoser)

Sådan gør du:

Trin 1:

Opvarm ovnen til 175 grader (varmluft) og beklæd en bageplade med bagepapir.

Hak nødder og mandler. Tilsæt hakkede nødder/mandler, havregryn, græskarkerner, kanel og vanile i en skål og vend sammen.

 

Trin 2:

Smelt kokosolie og ahornsirup forsigtigt i en lille gryde eller pande.. Tilsæt væsken til kornblandingen og rør godt. Fordel blandingen på en bageplade og bag i ovnen i 25 minutter, indtil den er gyldenbrun. Efter 15 minutter tilsættes kokosflagerne og grynene røres i. Efter at kornene er bagt, skal du tage gryden ud af ovnen og lade den køle af.

 

Trin 3:

Mens kornet afkøles, hakkes den tørrede frugt og fordeles over kornet. Bland grundigt med en træske og opbevar i en lufttæt beholder.

 

Frokost: Grønsagsskål

Det skal du bruge:

Til skålen:

200 g. broccoli

1 sød kartoffel

1 tsk oliven olie

salt og pebber

1 knivspids chilli

200 g. quinoa

1 avocado (Der er histamin i denne, så udelad eventuelt)

1/2 agurk

2 håndfulde romainesalat

1 håndfuld nødder

 

Til dressingen:

50 g. tahini

1 tsk. olivenolie

1 knivspids salt

En halv citron (saften herfra)

80 ml. koldt vand

Fremgangsmåde:

 

trin 1:

Kog quinoa i den dobbelte mængde vand, indtil alt vandet er absorberet. Tag gryden af ​​varmen og lad den køle af, indtil resten af ​​opskriften er klar.

 

Trin 2:

Forvarm ovnen til 180 grader, klargør en bageplade og beklæd den med bagepapir. Skræl de søde kartofler, hak dem fint og læg dem på en bageplade. Vask broccolien, skær den i små bundter og fordel den på en bageplade. Dryp lidt olivenolie over, drys med lidt salt og peber, og bag i ovnen i 20 minutter. Vask og hak salat, agurker og radiser og læg dem i to skåle. Skræl og skær avocadoen i skiver og kom den i en skål.

 

Trin 3:

Til dressingen kom tahin, vand, olivenolie, salt og citron i en lille skål og pisk til du får en cremet konsistens – tilsæt evt. lidt mere vand.

 

Trin 4:

Læg ristede grøntsager og kogt quinoa i en skål, hak nødder og frø, og drys ovenpå. Top med brøndkarse og tilsæt dressingen.

 

Aftensmad: Havrefrikadeller

 

Det skal du bruge:

4 spsk rapsolie

7,5 dl havregryn

7,5 dl vand

0,75 dl havremel eller evt. havregryn

2-3 gulerødder

2 løg

30 gram ingefær

1 tsk salt

 

Sådan gør du:

Trin 1:

Tænd ovnen på 200 grader.

 

Bring vand i kog i en gryde.

Skæl gulerødder og ingefær mens vandet varmes op. Gulerødder og løg rives groft, ingefæren rives fint.

Når vandet koger, tilsættes grøntsager, salt og rapsolie. Herefter tilsættes havregrynene.

Blandingen røres godt. Lad stå 1-2 minutter på den varme kogeplade – rør imens.

Tilsæt til sidst havremel (eller havregryn).

 

Trin 2:

Den varme masse formes til klatter, der sættes på en bageplade med bagepapir med skeer – cirka frikadellestørrelse. Pres dem let flade.

 

Trin 3:

Bages ved 200 grader i cirka 45 minutter. Vend dem efter 20 minutter. Skru evt. op på 225 grader de sidste 10 minutter.