Hvad er snus?

Snus er et nikotinholdigt produkt, som bruges som et nydelsesmiddel. Rigtigt snus består af findelt og gæret tobak, som er blandet med vand, ammoniak og typisk nogle smagsstoffer. Snusen indtages ved at man placerer det i munden, mellem tandkødet og overlæben. Snus er rigt på nikotin, hvilket er et meget afhængighedsskabende produkt.

De nye nikotinposer

 

Snus har været meget populært i mange år, specielt i Sverige. Her i nyere tid er der dog kommet en del substitueringsprodukter på markedet i form af såkaldte nikotinposer. Der er forskel på Snus og nikotinposers fremstilling og indhold men SNUS og LYFT minder faktisk utroligt meget om hinanden, og specielt unge bruger nikotinposer præcis lige som man eller ville bruge snus. Det er også derfor, at nikotinposer eller ”LYFT” bare omtales som Snus i daglige tale. I Danmark er det specielt mellem 15-24-årige, at Snusen virkeligt er blevet et hit. Hele 6% af Danmarks unge drenge tager nemlig snus på fast daglige base. Tallet er væsentligt anderledes når man kigger på statikken for kvinder, hvor det kun er 2% af befolkningen.

 

Nikotinposer, også kendt som tyggetobak, og i daglig tale blandt unge snus, er små tobaksfri poser der indeholder nikotin, vand, salt, aromaer, og nogle andre stoffer, og dermed giver en nikotinoplevelse uden at der er tobak involveret. Et eksempel på nikotinposer er mærket LYFT, som også er et af de klart mest populære mærker i Danmark. Dette produkt kan findes i næsten alle danske supermarkeder, tankstationer, kiosker og mindre købmandsbutikker.

 

Røgfri tobak

 

En af grundende til at snus er så populært som det er, er selvfølgelig at det er røgfrit. ”Røgfri tobak” er et navn, som dækker over både traditionelt snus og de nye nikotinposer, som f.eks. LYFT. I daglig tale kalder man dog typisk begge disse produkter for snus, da forskellen er meget lille.

 

Forskellen på snus og nikotinposer er minimal

 

Det er meget tydeligt, at de fleste ikke ved hvad den overordnede forskel på snus og nikotinposer er. I en undersøgelse som sundhedsstyrelsen har lavet, svarede næsten alle, som bruger snus, at de køber det i danske butikker. Eftersom at det er ulovligt at sælge snus i Danmark er det altså et klart tegn på, at mange danske butikker sælger snus på trods af at det er ulovligt, eller at mange unge tror at det er snus de køber og bruger, på trods af at det egentligt er nikotinposer.

 

En af forskellene på snus og nikotinposer er helbredseffekterne. Eftersom at nikotinposer er tobaksfrie anses de som værende et sunder alternativ til den almindelig snus, som indeholder tobak og dermed også er kræftfremkaldende. EU’s tobaksdirektiv forbyder EU lande at sælge snus, og kun Sverige er som et af de eneste lande blevet undtaget dette forbud, og må fortsat den dag i dag sælge snus til sine borgere. Derudover er kræftadvarslerne på snuspakkerne også blevet fjernet i Sverige, og nu står der blot at ”Denna tobaksvara kan skada din hälsa och är beroendeframkallande”, hvilket betyder ”Denne tobaksvare kan skade dit helbred og er vanedannende”.