Er det sundt at drikke vin?

Det er ikke sundt at ryge. Det ved vi alle nu. Men er det så egentlig sundt at drikke vin, såsom rødvin, hvidvin eller rosévin? Det prøver vi lige at finde ud af her.

 

Man hører så tit, at et glas om dagen er sundt. Men er det virkelig det? Både og siger eksperterne. For der findes faktisk ikke et entydigt svar på om det er sundt at drikke fx rødvin.

 

“Mens det er entydigt skidt for helbredet at ryge og entydigt godt at være fysisk aktiv, er det noget mere uklart med alkohol. Især hvis man kigger på særlige typer alkohol. Nogle studier siger, at rødvin er godt, andre, at det er dårligt. Det er et nuanceret budskab, og der er intet klart svar,” siger professor og førende alkoholforsker Morten Grønbæk, der er direktør for Statens Institut for Folkesundhed i Danmark.

 

Lad os grave lidt dybere:

 

Stoffet, der (måske) gør rødvin til medicin er Resveratrol, en kraftig antioxidant, der sidder i skallen i røde vindruer.

 

Mulige effekter af resveratrol:

 

  • Forebygger kræft (især tarmkræft)
  • Forbedrer insulin-følsomhed
  • Forebygger hjerte-kar-sygdomme
  • Hæmmer Alzheimers og høretab
  • Afhjælper knogle-skørhed
  • Bremser aldring

 

Man har set i laboratorer og ved dyreforsøg, samt flere andre studier, hvor man har forsøgt a fastslå resveratrols egenskaber, set gavnelige virkning på mennesker samt eventuelle bivirkninger på den lange bane.

 

Der er ikke særlig meget resveratrols i rødvin, og du skal indtage ret mange flasker rødvin for at nå den enorme mængde, der anvendes i dyreforsøg. Medicinen kan faktisk også fås som kosttilskud i pille- og pulverform, som er meget udbredt i USA:

 

 

Skal jeg så bare begynde at hælde vin på mig selv?

 

Én ting, som forskerne er ret enige om, er, at du ikke bør drikke alt for meget på én gang. Fordel det ud på flere dage, så dit indtag spredes ud. For hvis du drikker for meget på én gang, så stiger risikoen ofte for at få en række sygdomme, som alkohol tit er skyld i.

 

Bonus info!

600 kalorier er der ca. i en flaske rødvin med 14 pct. alkohol. Det svarer til kalorierne i et ikke for tungt aftensmåltid

 

Hvis du gerne vil kunne styre dit alkoholforbrug – og ikke mindst dit vinforbrug – så kan det være en god idé at finde dig et vinabonnement, som så du kun indkøber 2 til 4 vine om måneden.

 

Og hvis vil du vil rigtig sød mod dine forældre eller andre, som drikker for meget, så kan du også give dem et gavekort til et vinabonnement, så de også kan prøve denne ret fine måde at købe rødvin, hvidvin og rosévin på.