Sundtoldsmarked 2018

Kontakt os

Museerne Helsingør byder hjerteligt velkommen til Sundtoldsmarked 2018 – lørdag den 18. august kl. 10 – 16. Kom med os tilbage til begyndelsen af 1800-tallets Helsingør. Slå dig løs mellem sømænd og kvaksalvere, vær højt på strå med de fine fra borgerskabet eller få en sludder med gårdskarle og tjenestepiger.

Smag på og snus til historien. De mange handelsboder langs havnefronten, gamle træskibe i havnen og hundredvis af aktører i historiske dragter sætter rammerne omkring et historisk marked og giver dig mulighed for at genopleve Helsingørs storhedstid som Sundtoldsby. 

Yndige frøkener, kvaksalvere og røgede sild

Rundt på markedet møder du præster, soldater, kræmmere, håndværkere, kvaksalvere og kloge koner, yndige frøkener, garvede sømænd, kagekoner, ildsprudlende gøglere og andet godtfolk.  Musik, sang og gøgl finder sted på hele markedspladsen og på skibene der ligger til kaj.

Gå på opdagelse blandt mere end 50 historiske boder der sælger alt fra ørepineplanter til røgede sild. Spisestederne står klar med skipperlabskovs, fiskefrikadeller, Sundtoldspølser, sukkerkringler, kage mm.

I havnen ligger de historiske træskibe, duftende af tovværk og tjære samt smakkejollerne som du kan få en sejltur med. Soldater i 1800-tals uniformer passer på markedets gæster og patruljerer i byen.

På Skibsklarerergaarden kan du møde skibsklarereren og hele hans husholdning, der forbereder til konfirmation. Kirkerne inviterer indenfor til rundvisninger.   

Åbne gårde

I dagens anledning åbnes portene til mange af byens historiske gårde. I nogle står guider klar til at tage imod og fortælle historien om livet, der har udspillet sig. I andre gårde kan du snuse rundt på egen hånd. 

Det er også for børn

Rundt på markedet finder du et væld af aktiviteter for børn. Bag pandekager, skriv som i gamle dage, fileter en fisk, leg historiske lege og kør i hestevogn. Find også gadebørnene på pladsen og hold udkik efter sømanden der fortæller sandfærdige løgn historier.

Og for de tørstige  

I år er historien med frisk fra fad. Helsingør Sundtoldsøl er nemlig blevet til. Den er skabt og brygget af Martin Brauer fra Gurre Bryghus. Øllet præsenteres eksklusivt på Sundtoldsmarked hvor den, fra fad, sælges fra en af boderne. Brygmester Martin vil selv være til stede, og vil fortælle om øllet.

Sundtoldmarked finder sted foran museet Skibsklarerergaarden og omkring havnen. Det arrangeres af involverede aktører, mere end 400 frivillige samt ansatte ved Museerne Helsingør.

Flere oplevelser…..

Ud over selve markedet summer Helsingør af Sundtold oplevelser – både i ugen op til og på selve dagen.

Oplev udstillingen ”Pesten i Helsingør” på Biblioteket Kulturværftet, gå på byvandring med Helsingørs vægter eller med museumsinspektør og arkæolog Liv Appel, gå med på tur på Helsingør Kirkegård og hør om grave fra Sundtoldstiden.

Du kan også deltage i en af de særlige middage, der arrangeres i forbindelse med Sundtoldsmarked. Fredag aften kan du komme til middag hos Simmelkjær. På aftenen serveres en autentisk menu fra begyndelsen af 1800 tallet. Der gives en historisk introduktion til 1800 tallets madkultur, serveringsform, borddækning m.m.  Lørdag er der mulighed for at deltage i en historisk Soldatermiddag i fæstningsområdet ved Kronborg.

Kom og vær med – for hvor ofte er det egentlig, man får lov til at rejse tilbage i tiden? 

Sundtoldsmarked 2018

Dato: Lørdag d. 18. august kl. 10-16

Sted: Skibsklarerergaarden, Havnepladsen, Strandgade og Kongekajen, 3000 Helsingør

Arrangør: involverede aktører, mere end 400 frivillige samt ansatte ved Museerne Helsingør

Pris: fri entre

Se mere på www.sundtoldsmarked.dk

Yderligere information: Museerne Helsingør, museumsformidler Anette Kjærholm, 2531 1906, 

akj03@helsingor.dk

Kontakt os
DEL